افراد سیگاری دلایل متفاوتی برای مصرف آن دارند. برخی از آنها به بهانه اینکه استعمال سیگار باعث کاهش میزان استرس روزانه میشود، به سراغ آن میروند و برخی دیگر هم گمان میکنند مواد موجود در سیگار باعث تمرکز بیشتر میشود. با اینکه طبق تحقیقاتی که تا کنون صورت گرفته است، هیچ ارتباطی میان موارد ذکر شده با سیگار وجود ندارد.
ممکن است پس از استعمال موادهای مخدر مختلف از جمله سیگار، به صورت کوتاه مدت، حس خوب و نشاط در فرد ایجاد شود اما این اثر ماندگار نخواهد بود و در درازمدت باعث بر هم خوردن سلامت جسم و روان فرد خواهد شد.
هنگامی که یک فرد سیگار میکشد، نیکوتین داخل آن به سرعت وارد مغز شده و باعث کاهش عصبانیت، بهبود خلق و خو و کاهش اشتها به صورت کوتاه مدت میشود. استفاده مکرر از سیگار موجب میشود نیکوتین به صورت مکرر به مغز برسد و موجب بروز تغییراتی شود.
سیگار، پایان استرس یا بهانهای برای شروع طوفانیتر؟
برخی افراد به امید اینکه سیگار بتواند مرحم دردهای روحیشان باشد، به سراغ آن میروند و سیگار را یک نوع درمان میدانند با ایکه پژوهشها نشان میدهند که سیگار تنها باعث افزایش اضطراب و تنش میشود. نیکوتین منجر یک آرامش فوری میشود و اما با استمرار فرد در سیگار کشیدن، درنهایت تنها احساس افسردگی، استرس و تنش بیشتر باقی خواهد ماند. از طرفی دیگر زمانی که به صورت ممتد نیکوتین به مغز میرسد، وابستگی ایجاد خواهد شد و ترک سیگار دیگر کار آسانی نخواهد بود.
تکرار مصرف سیگار تنها به مغز کمک میکند تا دوباره ماده مخدر مورد نیاز خود را جذب کند و هیچ تاثیری بر از بین بردن استرس و حالات منفی فرد ندارد.
سیگاری که در افسردگی غرقتان میکند
طبق آمار، افرادی که دچار افسردگی هستند، ۲ برابر بیشتر از دیگران درگیر مصرف سیگار میشوند. با این حال بسیاری از سیگاریها پیش از بروز علائم افسردگی به سیگار کشیدن روی آوردهاند و پس از مدتی استعمال، به طور شدیدتری درگیر افسردگی شدهاند. این تناقض در برخی از نتایج تحقیقات، موجب شده دستهای از افراد بر این عقیده باشند که سیگار کشیدن موجب افسردگی میشود و عدهای دیگر علت روی آوردن به مصرف سیگار را احساس افسردگی بدانند.
نیکوتین پس از ورود به بدن ترشح دوپامین را تحریک میکند و باعث ایجاد حس مثبت میشود. این اتفاق در ابتدا برای یک فرد افسرده یا کسی که در معرض افسردگی قرار دارد، خوشایند است اما پس از گذشت زمان و ورود مکرر نیکوتین به مغز، هورمون دوپامین کمتر از پیش ترشح شده و فرد را بیشتر در افسردگی فرو میبرد.
منبع: Mental health
ترجمه: تکتم شریفی نژاد – خبرنگار تحریریه جوان قدس
نظر شما